T2Q

Nätverket för fler kvinnor

till industrin

Ett nätverk för en industri där mångfald och inkludering står i fokus.

Varför T2 Q?

Vi är ett nätverk i Norrland som arbetar med att belysa & stärka mångfalden inom industrin. 

Vi grundade nätverket T2 Q den 8 mars 2021 i syfte att ta fram vilka frågor vi behöver ställa inom våra företag för att vara en attraktiv arbetsgivare, där fokus på mångfald är nyckeln till ett framgångsrikt och lönsamt företag. Nätverket ska också verka för frågor kopplade till hur vi kan få fler kvinnor att söka sig till industrin och väl på företaget arbeta med frågor kopplade till företagskulturen.

Förutom detta ska vi också fungera som förebilder för unga tjejer och genom aktiviteter visa hur ett arbete inom industrin kan se ut för att sedan få dem att söka sig mot ett arbete inom industrin.

Tack vare att vi är många i nätverket så blir vi starka tillsammans. I dag är vi över 70 medlemmar från ett 30-tal företag fördelat över hela Norrland och just nu har vi fem kommuner som stödjer våra aktiviteter. Men självklart letar vi efter fler medlemmar som arbetar på företag eller kommuner som tycker att dessa frågor är viktiga.
Är det du?

Vi har historiskt sett endast varit kvinnor med mandat från ledningen att driva dessa frågor i nätverket, men från och med i höst 2023 öppnar vi upp nätverket delvis även för ledningsgrupper. En riktning vi har haft från början då arbetet startar uppifrån och spiller sedan ner på verksamheten och för att leva som vi lär.

T2 training for skills Maria Marklund och Maria Singh

"Vi vill belysa och stärka kvinnors positioner inom industrin och samtidigt skapa samarbeten som i sin tur ger tillväxt"

VOLVO TRUCKS OCH T2Q BJUDER IN TILL WORKSHOPSDAG I UMEÅ

Äntligen ska vi ses igen!

Varmt välkommen till Volvo Trucks i Umeå den 20 september.

Detta blir en heldag som innehåller rundvandring på Volvo Trucks, föreläsning av psykologen Niklas Laninge om beteendepsykologi, en helt suverän föreläsning som ger många verktyg att ta med hem sedan. Förutom detta, mingel, lunch och middag så tar vi del av två olika workshops inom energi och värderingar med andra ord en fullspäckad dag som vi hoppas att ni har möjlighet att dela med oss.

Kostnad: 800sek per person exkl resa, ev logi och middag. Återbetalas ej vid avanmälan då intäkter oavkortat går tillbaka till aktiviteter inom T2 Q. Begränsat antal platser.

Vill du veta mer om eventet, kontakt Maria så berättar hon mer.

Anmälan görs senast den 1 september till via simpelsignup.

Vi ses!

Kommande nätverksträff

Vi är åter efter ett sommaruppehåll den 26 augusti med en digital nätverksträff. Är du intresserad av att vara med? Anmäl dig via formuläret här ovan. Tema för dagen kommer närmare.

Du är viktig

Bli en del av vårt nätverk med fokus på tillväxt, ledarskapsfrågor och jämställdhet!

Vi kommer att träffas över 4 digitala lunchträffar per år där vi får ta del av inspirationsföreläsningar, diskussionsgrupper och samarbeten genom nätverkande.

Utöver de digitala lunchträffarna kommer det att erbjudas aktiviteter och besök med varierande och inspirerande inslag.

Gå med i T2 Q

Anmäl dig här så kontaktar vi dig.

Genomförda nätverksträffar

En digital träff där Camilla Sandberg, verksamhetschef på FBE Konsult höll en föreläsning om att förebygga och hantera skadligt bruk och beroende i arbetslivet.

En digital träff där Mattias Edin på Indexator berättade om eldsjälsutrymme. Han kom med insikt om hur det finns nyttjade resurser i de flesta organisationer. Detta i form av glödande embryon, som med rätt förutsättningar blir eldar i den ständiga jakten på att nå våra mål. 

24 november 2023 5 kvinnor 50 minuter 

Vi träffades digitalt och fick lyssna till 5 kvinnor med olika positioner inom den tillverkande industrin i Norrland där de under 10 minuter vardera delar med sig av sin story om en yrkeskarriär inom den tillverkande industrin.

Medverkar:
Caroline Jonsson -Rototilt Group AB
Kristina Runsten- Kuusakoski Recycling 
Olivia Schönfeldt- Mandalay Resources, Björkdalsgruvan AB
Paula Larsson – Volvo Trucks
Ulrika Ogenstedt – Olofsfors

Klicka in på länken för att se filmen: 
https://www.linkedin.com/groups/12582408/

Den här dagen träffades vi i Umeå på Volvo Truck som stod som värd för dagen. 
– Vi fick lyssna till Nicklas Laninge som föreläste inom beteende psykologi, som var med oss digitalt.  
– Vi fick en föreläsning av Jimmy Marklund gällande energi och motivation och hur det hänger ihop med en lönsam produktion. 
– På eftermiddagen höll Maria Singh i en workshop om dilemman på arbetsplatsen. 

Förutom deltagare från nätverket hade även Volvo trucks bjudit in sina kvinnliga anställda. 

GÄSTFÖRELÄSARE – Sandra Lindström är legitimerad psykolog, jämställdhetsexpert och föreläsare. 

Författarsamtal med psykologen och VD:n för ACT NOW Sandra Lindström om hennes nya bok “Jämställd vardag gavs ut den 8 mars.

Vi är inte framme – och jämställdhet kan aldrig gå för långt. För så länge tvätten inte sköts av en magisk fe finns det mer att göra. Alla ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Särskilt om vi tänker leva tillsammans. 

Bristen på jämställdhet leder till stress och utmattning, där fyra av fem personer som drabbas är kvinnor. Så kan det inte fortsätta. 

Den här boken vill ta med dig på en upptäcktsresa i din egen relation. Den vill få dig och din partner att våga prata klarspråk. Att ta upp det som skaver. Att våga mäta och räkna. Och inte minst att göra jämställdhet. 

GÄSTFÖRELÄSARE:

Anna-Maria Waara gästar oss under temat, “Så påverkar vår motivation mångfalden och framgången i en grupp och organisation.” En workshop om motivation och hur det påverkar oss som individer och som grupp samt hur vi säkrar verklig mångfald och tar in olika perspektiv.

Anna-Maria arbetar som konsult inom ledarfrågor och projektledarutbildningar till T2 Training for skills men till vardags som interimchef på Dina försäkringar förutom att hon driver det egna bolaget Waaraledare där hon arbetar med ledar och utvecklingsfrågor för företag som Vattenfall, Atlas Copco, Sweco och Coor för att nämna några.

Anna-Maria är även en av föreläsarna i nätverket Spader Ess och har arbetat med kvinnliga ledare på koncernledningsnivå och deras utveckling under tre års tid.

GÄSTFÖRELÄSARE: Jimmy Nilsson, VD på Krux kommer berätta om hur man konkret gör för att bygga starka kulturer för tillväxt. En del tips samt fallgropar kommer delges er samt att Krux kommer visa exempel på hur man hjälpt andra tillväxtbolag i kulturbyggen samt i implementation ochfortlevande.

Företagsbesök & workshop i Nordmaling.

Olofsfors AB bjuder in till företagsbesök med rundtur i deras lokaler. Sedan blir det workshop med VKNA angående jämställdhet och normer. 

GÄSTFÖRELÄSARE: Susanne (Sussi) Löfholm som är koncerndelägare för StilMek, ett bolag som verkligen går från klarhet till klarhet. Vi ska få lyssna på hennes resa från utbildning till svetsare, marknadsansvarig/HR och hur man sedan blir koncerndelägare. Om hennes syn på rekrytering ur ett HR perspektiv och vad det är som lockar med industrin.

GÄSTFÖRELÄSARE: Anna Ricknell, retoriker

Idag bjuder vi in alla i nätverket till digital nätverksträff. Vi pratar om marknadsföring för hösten, 
hur vi når ut till unga att söka sig till industrin med fokus på att öka antalet tjejer att nå verksamheterna. Vi gästas också av ANNA RICKNELL en av Sveriges främsta retoriker. Vi bjuds på en kortare föreläsning i Retorik och Presentation. 
 
SPONSOR: ANNA RICKNELL

Företagsbesök & workshop i Vindeln  

Rototilt bjuder in på företagsbesök med rundtur
och diskussion kring kvinnligt ledarskap. Eftermiddagen
genomförs en workshop i härskarteknik av Maud Olofsson. 
Maud har under hela sitt liv arbetar med kvinnligt ledarskap i fokus och tillsammans
med McKinsey och Hillary Clinton har de startat det kvinnliga nätverket Women Leaders Up. 
 
SPONSOR: ROTOTILT/VINDELN KOMMUN

GÄSTFÖRELÄSARE – Mikeal Lundberg, Advokat – Advokatbyrån Kaiding.

Mikael Lundberg, advokat och delägare på Advokatbyrån Kaiding, håller en föreläsning om hur ett ”svårt samtal” med anledning av oegentligheter, misskötsamhet, samarbetssvårigheter eller andra personliga skäl bör genomföras och vad som är lämpligt att tänka på ur juridisk synvinkel. Han kommer också att tala om den praktiska hanteringen om det visar nödvändigt att gå vidare med en uppsägning eller avskedande av personliga skäl, och vilka åtgärder som bör ske innan ett sådant beslut fattas.

Sponsor: Advokatbyrån Kaiding

GÄSTFÖRELÄSARE – Jimmy Marklund, Tränare inom ledarskap T2 Business & entreprenör.

Jimmy pratar om hur man ska jobba för att skapa Team i Världsklass.

Sponsor: T2 Business

 

 

Företagsbesök & workshop i Skellefteå

Vi har stora glädjen att bjuda in dig till en workshopdag med temat “KOMPETENSFÖRSÖRJNING” tisdagen den 26 oktober i Skellefteå/björkdalsgruvan.

Temat för dagen är kompetensförsörjning. Vi startar dagen i Skellefteå med en rundtur hos T2 College  i deras lokaler för utbildning inom svets och cnc. Efter rundturen genomför vi en workshop kring kompetensförsörjning i samband med lunch samt att vi får en företagspresentation av Mandalay Resources och deras arbete i Björkdalsgruvan. Efter workshopen beger vi oss till Björkdalsgruvan för rundvandring och fortsättning av workshopen. Aftonen avslutas med en rundvisning av Sara Kulturhus och nya The Wood Hotel. För de som stannar till middag så äter vi på Restaurang Mandel för att avsluta kvällen på Miss Voon. 

Sponsor: T2 Business, Björkdalsgruvan

GÄSTFÖRELÄSARE – Anja palm, näringslivschef, Skellefteå kommun.

Blickarna mot norr – Möjligheter och utmaningar. Aldrig tidigare har intresset för norra Sveriges industriutveckling varit så stort som nu. Omställningen till ett mer hållbart samhälle driver utvecklingen och tillgångarna i norra Sverige är en del av lösningen. Vilka möjligheter och utmaningar skapas utifrån ett samhälls- och näringslivsperspektiv och vad behöver göras? Anja Palm, Näringslivschef Skellefteå kommun berättar utifrån Skellefteås perspektiv.

Sponsor: Skellefteå Kommun

GÄSTFÖRELÄSARE – Karin Bodin, VD Polarbröd AB

Karin Bodin, huvudägare och Koncern-vd i Polarbröd berättar om företagets resa mot full hållbarhet och hur den stora brand som drabbade bageriet i Älvsbyn i augusti 2020 vände upp och ner på allt. Om ledarskap i kris, om att hantera oväntade situationer, se människor och göra hot till möjligheter.

Sponsor: Skellefteå Kommun